resepi yang atyn nak share harini ialah masak singgang ! sangat simple dan mudah.
BAHAN ( 2 orang )
(A)
--> Halia ( dihiris nipis )
--> 2 ulas bawang putih ( dicincang halus )
--> 2 ulas bawang merah ( dicincang halus )
(B)
--> 2 ekor ikan yang telah dibersihkan . tidak kisah ikan apa asal jangan ikan bilis sudah laa.. atyn guna ikan caru
--> 1 keping asam gelugur
--> 4 tangkai cili padi
--> kunyit hidup ( dihiris nipis )/ serbuk kunyit . memberikan warna kuning yang menarik
--> garam sesedap rasa
--> air separas ikan
CARA MEMASAK
- Panaskan sedikit minyak.
- Tumis bawang putih ,bawang merah , dan halia sehingga naik bau
- masukan semua bahan (B) tadi dalam periuk. kecilkan api dan tunggu sehingga menggelegak
- balikkan ikan dan tunggu masak kejap.
- tutup api
- dah siap untuk dihidangkan !