6 February 2014

resepi masak singgang simple

       


resepi yang atyn nak share harini ialah masak singgang ! sangat simple dan mudah.




BAHAN  ( 2 orang  )

(A)
--> Halia ( dihiris nipis )

--> 2 ulas bawang putih ( dicincang halus )

--> 2 ulas bawang merah ( dicincang halus )

(B)
--> 2 ekor ikan yang telah dibersihkan . tidak kisah ikan apa asal jangan ikan bilis sudah laa.. atyn guna ikan caru

--> 1 keping asam gelugur

--> 4 tangkai cili padi

--> kunyit hidup ( dihiris nipis )/ serbuk kunyit . memberikan warna kuning yang menarik

--> garam sesedap rasa

--> air separas ikan


CARA MEMASAK


  1. Panaskan sedikit minyak. 
  2. Tumis bawang putih ,bawang merah , dan halia sehingga naik bau
  3. masukan semua bahan (B) tadi dalam periuk. kecilkan api dan tunggu sehingga menggelegak
  4. balikkan ikan dan tunggu masak kejap. 
  5. tutup api
  6. dah siap untuk dihidangkan !

SELAMAT MENGETEST !!